Размер на шрифта:  увеличи   намали 
Брой на посетителите в момента:  1

 1  Оставиха в ареста обвиняемия за катастрофата с жертва на Околовръстното, проверява се дали е подкупил полицаи  Ново съобщение 

Обвиняемият за катастрофата на Околовръстното шосе в София остава в ареста, постанови Софийският градски съд.

Двама полицаи са отстранени от работа, след като в съдебната зала обвиняемият Димитър Любенов разказа, че малко преди катастрофата бил спрян от полицейски патрул. По негови данни, той им дал подкуп от 200 лв., за да бъде ескортиран до дома си. Дали това е така обаче, предстои да стане ясно, информират от БНТ

Служебният вътрешен министър потвърди, че има двама отстранени полицаи след случая.

"За разследването не мога да ви кажа, но ние сме отстранили полицаите, които не бих казал, че са го ескортирали, но имат участие, каквото не би трябвало да имат. Днес до края на деня ще го оповестим заедно с други случаи, по които сме взели мерки", заяви Иван Демерджиев.

Адвокатът на Димитър Любенов призова прокуратурата да провери участвали ли са длъжностни лица в престъплението, а от обвинението отговориха, че такава проверка тече.

"Искрено съжалявам, направих грешка", каза пред съда обвиняемият за катастрофата на Околовръстното в София

Ива Борисова, адвокат: Има участвали длъжностни лица. Ние се надяваме прокуратурата със същата безкомпромисност, бързина и обективност да разкрие дали участието им не е допринесло за настъпването на този трагичен инцидент.

Детелина Ганчева, прокурор: Доказателства няма към този момент. Това са твърдения на обвиняемото лице, които сме задължени да проверим. Наблюдаващият прокурор ще прецени в кой момент и какви действия да бъдат извършени с оглед установяване евентуално неправомерно поведение на длъжностни лица и ако се установи, че това неправомерно поведение покрива състав на престъпление, ще бъдат предприети процесуалните действия. Ако се съберат достатъчно доказателства за виновно поведение на длъжностни лица, срещу тези длъжностни лица ще бъде повдигнато обвинение.

На 25 септември Димитър Любенов блъсна с автомобила си друга кола на Околовръстното шосе. При удара загина французин, а съпругата му бе откарана в болница. От взетата кръвна проба стана ясно, че Любенов е седнал зад волана след употреба на алкохол и кокаин, като шофирал спортната си кола със скорост 195 км/ч. Пред съда той изрази съжаление за случилото се.

 Прочетете цялото съобщение 

 2  Посланиците на страните от ЕС договарят нови санкции срещу Русия  Ново съобщение 

Посланиците на страните-членки на ЕС се събират отново тази вечер в опит да постигнат съгласие по осмия санкционен пакет срещу Русия, след като вчера нямаше резултат, пише БНР.

Целта е това да стане преди заседанието на европейската политическа общност в четвъртък и на европейските лидери в петък в Прага.

По данни на дипломати, някои страни като Гърция и в известна степен Кипър, не са съгласни с пълното спиране на руски стоки с кораби.

Една страна, вероятно Белгия, не приема забраната за внос на диаманти, което се обяснява с факта, че в кралството се намира най-голямата диамантена борса в света - в Антверпен.

Същевременно дипломатически източници изразяват оптимизъм, че компромис ще бъде намерен.

 Прочетете цялото съобщение 

 3  Глобяват румънците, които купуват руски стоки  Ново съобщение 

Румънците, които продават или купуват руски стоки, подложени на санкциите на ЕС, дори те да са внесени от трета страна, рискуват глоби между 10 000 леи (2021 евро) и 30 000 леи (6063 евро), съобщава в. "Адевърул", предаде БТА.

В отговор на ситуацията в Украйна Европейската комисия изготви серия от ограничения върху вноса и износа на стоки от руски произход. Европейските компании не могат да внасят/изнасят определени стоки от/за Русия, а руските компании вече не могат да продават определени стоки на пазара в ЕС, посочват специалистите от "Ърнст и Янг" - Румъния (EY Romania).

Например, уточняват те, петролът и петролните продукти, въглищата, стоманата, дървесината, алкохолните напитки от руски произход са забранени за внасяне в ЕС. При строго определени условия търговията с някои продукти (например хранителни продукти, медикаменти или някои полуфабрикати) все още е разрешена между ЕС и Русия, но вносителите и износителите все пак трябва да внимават от кого купуват или на кого продават стоките, отбелязва изданието.

Европейската комисия обръща внимание, че в предстоящия период ще увеличи усилията и мерките срещу опитите за заобикаляне на тези санкции, като се има предвид големият брой подобни случаи в последно време. "По-конкретно, тези, които се опитват да заобиколят санкциите (както като физически, така и като юридически лица), ще бъдат включени в черния списък на санкциите, който ще бъде оповестен публично. Например лицата, които купуват руски стоки, подлежащи на ограничения, но транспортирани от други територии/страни до ЕС, рискуват да попаднат в черен списък. В същото време хората, които изнасят стоки от ЕС през други територии с намерението да улеснят последващия им внос в Русия от дружества, които подлежат на ограничения, рискуват да получат същите санкции", казват специалистите на EY Румъния.

В Румъния неспазването на международните санкции се наказва с глоба от 10 000 до 30 000 леи и конфискация на стоките. Контролните органи могат да прилагат и допълнителни санкции, като например спиране на дейността на дружеството за период от 1 до 6 месеца. В заключение, за да избегнат нежелани глоби и санкции, вносителите/износителите трябва да извършват много по-внимателни и постоянни проверки на своите търговски партньори и на доказателствата за произход, които са в основата на техните сделки (на кого продаваме, от кого купуваме, какъв е произходът на стоките), отбелязва "Адевърул".

 Прочетете цялото съобщение 

 4  Тези храни влошават работата на мозъка  Ново съобщение 

Някои храни имат отрицателен ефект върху когнитивната функция на мозъка и хранителните ни навици. Ново изследване установява, че хранене, което е богато на наситени мазнини, може да забави работата на мозъка.

Наситените мазнини имат пряко влияние върху хипоталамуса, който има ключова роля за управляване чувството на глад. Затова приема на наситени мазнини може да направи така, че да е трудно да контролираш хранителните си навици. Това може да се отрази на ежедневното хранене, като увеличи количеството приемана храна, влоши избора ѝ и намали контрола ти над апетита.

Наситените мазнини се срещат главно в храни с животински произход, пържените и силнопреработените. Ненаситените мазнини, които са по-полезни, са основно с растителен произход

Модерната наука обръща значително внимание върху влиянието на храненето и начина на живот на хората. Но въпреки че ефектът на наситените мазнини върху метаболизма е добре изучена, малко се знаеше за тяхното директно влияние върху работата на мозъка.

 Прочетете цялото съобщение 

 5  Голямата дъщеря на Христo Стоичков разбуни духовете  Ново съобщение 

Голямата дъщеря на Христo Стоичков Михаела разбуни духовете, след като се показа с мъж до себе си.

Красавицата публикува любопитни кадри от яхта. Мика и новият ѝ се глезят, порейки вълните, докато са на романтична ваканция в чужбина.

"Когато се фокусираш върху доброто, доброто става по-добро! Щастлив ум, щастлив живот", написа Мика към видеото, което публикува в "Инстаграм".

Щерката на Стоичков засега не разкрива кой е успял да спечели сърцето ѝ.

Припомняме, че Мика има момиченце Миа от връзката си с Айкут Рамадан. Актьорът Иво Аръков беше другата ѝ голяма любов.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Mika Stoitchkov (@mstoitchkov)

 Прочетете цялото съобщение 

 6  Меркел получи престижната награда "Нансен"  Ново съобщение 

Бившият германски канцлер Ангела Меркел получи престижната награда "Нансен" на Агенцията на ООН за бежанците, като бе похвалена за решимостта си да защитава търсещите убежище, докато е била на поста си, предава АФП.

"Като помогна на повече от един милион бежанци да оцелеят и да се възстановят, Ангела Меркел прояви голяма морална и политическа смелост", се казва в изявление на ръководителя на Агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди, предаде БНР.

 Прочетете цялото съобщение 

 7  Яна Язова - птицата феникс на българската литература  Ново съобщение 

За една успешна съвременна будителска мисия и историческите гени на кръвта в "Нашият ден" разказва д-р Петър Величков, литературен историк, биограф на Стара София и Царство България, изследовател на Яна Язова, пред БНР. Човекът, който посвещава живота си на Яна Язова и ако го нямаше, едва ли толкова много българи днес биха могли да се докоснат до нейното творчество. Всичко започва през 1985 г. когато вестник „АБВ“ публикува откъси от романа на Яна Язова "Левски“ по намерената чернова, разчетена от д-р Петър Величков. Благодарение на сизифовския му труд до българския читател достига трилогията "Балкани“, в която влизат "Левски“, "Бенковски“ и "Шипка", както и дилогията "Соленият залив".

"Съдбата на нейния архив е да бъде изхвърлен за вторични суровини. За щастие двете сестри Сълза и Поля Петканови, които са дъщери на писателя Константин Петканов, алармират Величка Филипова, директор на Главно управление на архивите. Тя води тримесечна битка с влезлия от няколко месеца в жилището Николай Хайтов, за да може архивистите да влязат в апартаментчето на покойната Яна Язова. Те намират тези три романа в тайник в разтегателния диван", припомня д-р Величков.

Всичко онова, което е написала и което е документирала за себе си, е стигнало до нас чрез едни изрезки от вестници. Сякаш тя много добре е знаела своята мисия и е била готова в името на тази мисия да се откаже от всичко останало. Животът на Яна Язова е програмиран в служба на българския народ.

"Яна Язова единствена достига до своя читател не по оригиналния препис на своите творби, а по техни чернови. За разлика от многото други будители, тя е издържала в пълна изолация 30 години от 1944 г. до 1974 г. Тя няма публикуван ред в пресата, няма публикуване книга. Тя се е надявала, че един ден ще бъде открита и затова е подготвила всички произведения, включително и трите си стихосбирки, работени някъде през 70-те година на ХХ век. В момента подготвям второ им издание", посочва д-р Величков.

Неслучайно изследователят на Яна Язова твърди, че "всичко това напомня една строшена чаша, която трябва да съберем и залепим отново“. И допълва, че тя е уникален случай за българската литература. Тя сама е събирала и е запазила всичко, което е писано за нея, което подпомага поне оглеждането в първия период от нейното творчество до 1944 г.

"Ако професор Александър Балабанов, който я извайва като автор и ѝ дава този псевдоним Яна Язова, защото истинското ѝ име е Люба Тодорова Ганчева, е имал по-големи възможности, защото е работил с жив човек, то аз трябваше да възстановя живота и книгите по разни чернови, да събирам от няколко чернови текст на един мъртъв човек, когото не можеш да попиташ. Ако този човек не беше оставил едни бележчици в романите си за Левски, Бенковски и Шипка, трудно би могло да се установи датираните, кое кога е написано, кога е преписано, кога е довършено. Всичко около нейните романи наподобява една загадка, кръстословица, която би трябвало да се реши“, разказва д-р Величков.

Пророчески звучат последните строфи от стихотворението "Ще бъда!", където поетесата пише: "Затуй, че устоях и че не падах, ще ме обича целият народ".

 Прочетете цялото съобщение 

 8  Мъж от Габрово загина при катастрофа край Велико Търново  Ново съобщение 

46-годишен мъж от Габрово загина при катастрофа на пътя Велико Търново – Габрово, в района на комплекс „Бряста“.

Произшествието е станало снощи около 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в старата столица.

По първоначална информация челно са се ударили товарен автомобил „Ситроен“, управляван от загиналия мъж, движещ се в посока от Дебелец към Габрово и насрещно-движещ се лек автомобил „Опел“, управляван от 48-годишен мъж от с. Царева ливада.

Водачът на товарния автомобил починал във великотърновската болница, а другият водач е бил настанен за лечение. Пробата му за алкохол е отрицателна. На другия водач е взета кръвна проба.

Причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е започнато досъдебно производство.

 Прочетете цялото съобщение 

 9  Изгониха руски консул от Япония  Ново съобщение 

Японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши нареди на руския консул в Сапоро да напусне Япония до 10 октомври, съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на агенция Киодо.

Решението на Токио идва, след като миналия месец Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСС) съобщи, че е задържала японския консул във Владивосток по подозрения за шпионаж и му е наредила да напусне страната.

Японският дипломат беше освободен няколко часа след задържането. Токио изрази "силен протест" срещу руските действия и даде знак, че може да предприеме ответни мерки, припомня Ройтерс.

Японският консул Мотоки Тацунори бе обявен за персона нон грата, след като според ФСС бил хванат от руските властите да получава секретна информация за последиците от западните санкции върху икономическата ситуация в руския Далечен изток. Москва смята, че класифицираната информация, отнасяща се и до сътрудничеството на Русия с неназована държава от Азиатско-тихоокеанския регион, е била получена срещу парично възнаграждение.

Източник: Ройтерс

 Прочетете цялото съобщение 

 10  Как и защо електромобили, субсидирани от германските данъкоплатци, се озовават в други държави, включително и у нас?  Ново съобщение 

Повече от 100 000 електрически коли, субсидирани от германския данъкоплатец - включително хиляди електрически возила Tesla - са намерили своя път в чужбина, тъй като купувачите са използвали схемата за стимулиране на германците, възлизаща на милиарди евро, предназначена да направи колите, захранвани с батерии, по-достъпни за обикновените шофьори в Германия.

От 890 000 електрически коли, регистрирани в Германия през последните 10 години, по-голямата част от които са закупени с бонусите от държавата, само 756 517 остават в страната, сочи официално проучване. Въпреки че малка част от липсващите автомобили са извадени от експлоатация, повечето от тях са продадени на шофьори в съседни страни с цел печалба.

„До момента, в който по-късно тази година бъде регистриран едномилионният нов електрически автомобил с батерии, близо една пета от тези коли ще са напуснали немските пътища“, казва Матиас Шмид, базиран в Берлин анализатор, който е един от авторите на това изследване. Според него „губещият е германският данъкоплатец, който косвено субсидира чистия въздух в градовете извън Германия.“

Германия въведе схемата за субсидиране през 2016 г. и оттогава е похарчила най-малко 4.6 милиарда евро за безвъзмездни средства за купувачите на електрически превозни средства. Купувачите имат право на субсидия до 6000 евро на автомобил, в зависимост от неговата цена.

"Така много субсидирани превозни средства се озовават в страни от Европа, където митата върху закупуването на нови автомобили и липсата на държавни субсидии направиха електрическите превозни средства по-скъпи, отколкото в Германия", казва още Шмид.

Шмид също установява, че от 98 000 електромобила Tesla, регистрирани в Германия до юли тази година, само 76 690 са останали по пътищата на страната, което означава, че всяка пета Tesla е напуснала германския пазар. Ще припомним, че американският производител започна да произвежда автомобили близо до Берлин тази година.

„Съществува доста ясен арбитраж“, каза водеща фигура в лизинговата индустрия, добавяйки, че големи корпоративни автопаркове в Германия се възползват от препродажбата на субсидирани електрически модели. Германската опозиционна партия Die Linke, която отдавна се противопоставяше на схемата за субсидиране, тъй като твърди, че ще бъде от полза за корпорациите, казва, че винаги е било ясно, че стимулите са „податливи на измами“.

„Фактът, че дори не е имало едногодишен период на задържане [преди една кола да може да бъде продадена], е повече от техническа грешка и отваря вратата за измама“, казва депутатът Бернд Риексингер. Сега, германското коалиционно правителство планира да свие схемата за субсидиране през 2023 г., премахвайки стимулите за автопаркове.

В отговор на запитване за злоупотреби със схемата, правителството заявява, че също така ще удвои времето, което колите трябва да бъдат притежавани, преди да могат да бъдат продадени. „Всеки, който иска да продаде своята субсидирана електрическа кола след по-малко от година, ще трябва да върне субсидията“, се казва в изявление на германското министерство на икономиката.

„Загубата на стойност на употребявана кола е значително по-висока след 12 месеца, така че бизнес моделът на препродажба в други европейски страни ще стане много по-малко привлекателен“, се казва в изявлението, но се подчертава, че Германия се нуждае от употребяван пазар за електрически.

 Прочетете цялото съобщение 

 11  Унгapия дoгoвopи c "Гaзпpoм" oтcpoчeни плaщaния  Ново съобщение 

Унгapия e дoгoвopилa oтcpoчeни плaщaния ĸъм "Гaзпpoм" зa cиньoтo гopивo, ĸoeтo pycĸaтa ĸoмпaния щe дocтaвя нa cтpaнaтa пpeз зимaтa, в cлyчaй, чe цeнaтa нa cпoт пaзapитe нaдxвъpли oпpeдeлeнo нивo. Toвa cъoбщи aгeнция Rеutеrѕ, пoзoвaвaйĸи ce нa изявлeниe нa yнгapcĸия миниcтъp нa paзвитиeтo Mapтoн Haги.

Toй e пocoчил, чe cпopaзyмeниeтo e зa 6-мeceчeн пepиoд - oт oĸтoмвpи дo ĸpaя нa мapт cлeдвaщaтa гoдинa - и чe вaжи зa цeни нa гaзa c "пpaг" пoд нacтoящaтa cтoйнocт нa cпoт пaзapa, нo нe e yтoчнил цифpaтa нa въпpocният пpaг.

Oтcpoчeнитe плaщaния тpябвa дa бъдeт ocъщecтвeни в paмĸитe нa cлeдвaщитe 3 гoдини.

Унгapcĸият миниcтъp пocoчвa, чe пpи ceгaшнaтa пaзapнa цeнa нa гaзa - нa нидepлaндcĸaтa бopca тя e oĸoлo 173 eвpo зa мeгaвaтчac зa oĸтoмвpи, oбщaтa oтcpoчeнa cyмa щe e 1 oĸoлo милиapд eвpo. Aĸo цeнaтa нa гaзa oбaчe дocтигнe 300 eвpo зa мeгaвaтчac, Унгapия щe мoжe дa oтcpoчи плaщaния ĸъм "Гaзпpoм" зa нaд 4 милиapдa eвpo плaщaния зa cлeдвaщитe 3 гoдини.

Източник: Money.bg

 Прочетете цялото съобщение 

 12  Защо италианците вече не искат да работят от вкъщи?  Ново съобщение 

Повишаването на цените на електроенергията и газа прави работата от разстояние по-малко привлекателна за италианците, пише вестник „Ил Месаджеро“.

„С увеличаването на плащанията гъвкавата работа се превръща в лукс, който мнозина вече не могат да си позволят, ако искат да изкарат до края на месеца“, се казва в статията.

Държавният регулаторен орган за енергетика, мрежи и околна среда (Arera) изчислява, че разходите за енергия на италианците ще нараснат с 59% през последното тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, пише БГНЕС.

Като цяло средностатистическото италианско семейство ще похарчи средно 1322 евро за електричество за една година, докато през 2021 г. средният разход е бил 632 евро.

Що се отнася до газа, официалните прогнози ще бъдат представени в началото на октомври. Различни асоциации изчисляват, че през първите девет месеца на годината средното италианско семейство е похарчило 1 500 евро за газ, а от октомври цената може да нарасне до 300 евро на месец (170 евро повече от миналата година). Аналитичният център „Номизма“ изчислява, че годишното увеличение може да достигне 680 евро.

Според проучване на Националния институт за анализ на публичната политика (Inapp) само 20% от работниците в италианските публични и частни предприятия са готови да „получават по-малко, само за да работят“ извън офиса няколко дни в седмицата.

Служителите в публичния сектор изискват компенсация на разходите за енергия, когато работят от вкъщи; подобна ситуация се наблюдава и в частния бизнес, където обаче възможността за такава компенсация често не е предвидена.

Същевременно е изчислено, че т.нар. интелигентна работа може да намали разходите за офис наполовина.

След като страната излезе от извънредната ситуация с пандемията от коронавирус, работата от разстояние засяга около четири милиона души. В същото време въпросът за невъзстановяването на разходите за електричество и газ ще засегне около 700 000 държавни служители, отбелязва „Ил Месаждеро“.

Нарастващите тарифи забавят разпространението на гъвкавото работно време, превръщайки се в проблем, който отделните служители и синдикатите поставят при сключването на трудовите споразумения.

 Прочетете цялото съобщение 

 13  Сериозен проблем при iOS 16 с изтощаването на батерията  Ново съобщение 

Изминаха две седмици, откакто Apple пусна iOS 16 за обществеността. Освен персонализирания заключен екран, големи промени в Съобщенията и нови функции в Карти, актуализацията също така видя справедлив дял от грешки, проблеми с производителността, изтощаване на батерията и много други.

Когато актуализирате вашия iPhone до нова версия на iOS, обикновено има временно намаляване на живота на батерията веднага след инсталирането на тази актуализация. Това е така, защото iOS прави неща във фонов режим, като преиндексиране на файлове, снимки, приложения и др. Този тип удар върху батерията на вашия iPhone е особено забележим при годишните водещи софтуерни версии на Apple, като iOS 16, защото те са толкова масивни актуализации.

Бързо търсене във всяка платформа за социални медии, включително Reddit, TikTok и Twitter , ще открие хиляди оплаквания от потребители на iPhone. Всички тези потребители казват, че животът на батерията на iPhone е намалял значително след инсталирането на iOS 16 преди две седмици. И разбира се, има редица конспиративни теории за това, че Apple целенасочено намалява живота на батерията на по-старите iPhone, за да стимулира продажбите на iPhone 14.

След големи актуализации на iOS е нормално някои потребители да съобщават за проблеми с новата актуализация, но такива доклади обикновено отшумяват в дните след пускането. Тази година нещата бяха различни, тъй като iOS 16 видя доста грешки, докладвани от потребителите почти ежедневно.

Първоначалната версия на iOS 16 беше iOS 16.0 за всички поддържани iPhone, докато iPhone 14 и iPhone 14 Pro имаха налична актуализация на iOS 16.0.1 за първия ден, която адресира някои проблеми за най-новите iPhone. Миналата седмица Apple пусна iOS 16.0.2 , който адресира трептенето на камерата на iPhone 14 Pro, досадното подканяне за копиране и поставяне и много други. Въпреки актуализациите на iOS 16.0.1 и iOS 16.0.2, потребителите продължават да се сблъскват с няколко неадресирани грешки.

В момента Apple тества iOS 16.1 с разработчици и публични бета тестери, но няма да види стартиране до октомври, вероятно заедно с iPadOS 16.1 и macOS Ventura . Поддръжката на Apple съветва клиенти, които се сблъскват с проблеми, да рестартират своите iPhone и в най-лошия случай да направят възстановяване, с надеждата да решат проблемите си.

 Прочетете цялото съобщение 

 14  Сърбия: Русия незаконно анексира части от Украйна  Ново съобщение 

Сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви вчера в град Бор, че решението на Русия да анексира четири украински региона представлява заплаха за териториалната цялост и суверенитета на Украйна и е нарушение на международното право, и че Сърбия не признава резултатите от организирания референдум, предаде Танюг, съобщи БТА.

"Ние като държава, правителството и президентът на Сърбия, ясно заявихме, че сме против заплахата за териториалната цялост на независима държава. Изключено е да признаем анексията. Ужасно е това, което президентът на Руската Федерация Владимир Путин прави на своя народ, той спира и унищожава бъдещето и не само това, той вече потъпка прословутата борба на руснаците през Втората световна война, когато те се бориха за свобода срещу нацизма, а не за завоюване на територии", каза тя след церемонията по повод Деня на град Бор.

Михайлович заяви, че Сърбия подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна от началото на нападението на Русия срещу страната, не само защото защитава териториалната си цялост в международните организации, но и защото всичко останало противоречи на международното право. "Референдумите, организирани от Москва, са незаконни, нямат легитимност и Сърбия не признава резултатите, нито ще признае промяната на границите и анексирането на част от Украйна", каза Михайлович, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Тя посочи, че във време, когато е необходимо да се работи за прекратяване на конфликта и за мирни преговори, решението на Русия да анексира незаконно 15 процента от територията на независима и суверенна държава представлява по-нататъшна стъпка към ескалация на конфликта, удължаване на войната и задълбочаване на кризата на целия континент. "Изобщо не е изненада, че ни питат кога ще въведем санкции срещу Русия, това ни питат европейските страни, защото и ние сме в Европа. Тази война не е като другите, които се случват всяка година по света, това е стъпка към световен конфликт и когато сме изправени пред такова събитие, трябва ясно да заявим позицията си, както преди Първата и Втората световна война, и вярвам, че скоро ще бъдем още по-ясни", каза Зорана Михайлович.

 Прочетете цялото съобщение 

 15  Холанд разкри на какво се дължи големият му талант и феноменалната форма  Ново съобщение 

Голмайсторът на Манчестър Сити Ерлинг Холанд, разкри на какво се дължи големият му талант и феноменалната форма, в която се намира. Според нападателя в основата на всичко това са кулинарните умения на баща му.

„Преди всеки домакински мач ям лазанята на баща ми - и това явно се отплаща. Вероятно слага нещо вътре, някаква специална съставка. Почти не му помагам. Най-често просто лежа на дивана и го гледам. Ето как работи всичко...“, каза с усмивка синът на Алф-Инге Холанд.

Ерлинг е във вихъра си от началото на сезона във Висшата лига, като до момента има отбеляза 3 хеттрика в 5 домакински мача за „гражданите“.

❓ – What's in your father's lasagna?@ErlingHaaland: – Good question. I’ve had it before every home game now. And that turns out fairly well every game.(@JanAageFjortoft) pic.twitter.com/PtXXNsUmeZ

— Viaplay Fotball (@ViaplayFotball) October 3, 2022
 Прочетете цялото съобщение 

 16  Добри новини от Китай  Ново съобщение 

През второто тримесечие на текущата година външният дълг на Китай се е съкратил с 3%. Към края на юни 2022 г. неизплатеният външен дълг на Китай възлиза на 2,63 трилиона долара, според данни, публикувани от Държавната администрация за валутен контрол на КНР. Спрямо края на март размерът на дълга е намалял със 74,2 млрд. USD, или 3%.

Според заместник-ръководителят на държавната администрация Уанг Чунинг намаляването се дължи на фактора обменен курс. Според нея делът на средносрочните и дългосрочните дългови задължения в общата структура на външния дълг възлиза на 46% към края на юни, което е с 1 процентен пункт по-малко от отчетеното ниво в края на март.

Отбелязвайки трудната външна среда, низходящия натиск в световната икономика и нестабилността на световния финансов пазар, Уанг Чунинг прогнозира, че в краткосрочен план външният дълг на Китай ще остане да варира в тесен диапазон.

„Основните показатели за външния дълг са в рамките на международно признатите прагове, свързаните с тях рискове като цяло са управляеми“, добави тя.

 Прочетете цялото съобщение 

 17  41 полета са отменени и забавени на летищата в Москва  Ново съобщение 

Във вторник, 4 октомври, повече от 40 полета бяха забавени и отменени на летищата в Москва. За масовите закъснения съобщава онлайн услугата «Яндекс.Разписание» за проследяване на заминаванията.

Така 6 полета бяха забавени в Домодедово, други 11 полета бяха напълно отменени. Във Внуково са задържани 7 самолета, излитането на 11 е отменено. Излитането на още 6 полета до Шереметиево беше отложено. Общо 41 полета бяха засегнати от промените в графика.

Няма данни за закъснения и отмяна на полети в Жуковски. Причините за промяната в часа на излитане на десетките самолети не се съобщават.

По-рано Федералната агенция за въздушен транспорт отново удължи режима на ограничения за полети до летищата в южната и централната част на Русия до 10 октомври. Ограниченията засегнаха полетите до 11 летища в страната: Анапа, Белгород, Брянск, Воронеж, Геленджик, Краснодар и други градове.

Източник: «Яндекс.Разписание» / Лента.ру

 Прочетете цялото съобщение 

 18  Зеленски забрани с указ всякакви преговори на Украйна с Путин  Ново съобщение 

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обявява перспективата за каквито и да е преговори на Украйна с руския президент Владимир Путин за "невъзможна", съобщава "Ройтерс".

Оставя се обаче отворена вратата за разговори с Русия.

Указът официализира заявката, дадена от Зеленски в петък, след като Кремъл обяви четири окупирани региона на Украйна за част от Русия - ход, който Киев и Западът определиха като нелегитимен фарс.

"Путин не знае какво е достойнство и честност. Затова сме готови за диалог с Русия, но при друг президент", подчерта Зеленски миналата седмица.

Украинските сили пробиха руската отбрана в южната част на страната и разшириха бързата офанзива на изток, завладявайки територии в анексираните от Русия региони.

Путин, който тази седмица навършва 70 години, е начело на политическия пейзаж в страната повече от две десетилетия. Според направените от самия него конституционни реформи той може да се кандидатира още два пъти за президентския пост и по този начин да остане на власт до 2036 г.

 Прочетете цялото съобщение 

 19  По-евтино е да си купите нов, отколкото да ремонтирате Apple Watch (ВИДЕО)  Ново съобщение 

Експертите на iFixit разглобиха смарт часовника Apple Watch Ultra, за да оценят трудността при отваряне на корпуса, подмяна на батерията и екрана на устройството. Заключенията не са особено утешителни за бъдещите собственици на тези часовници: според инженерите устройството е по-евтино за смяна с ново, отколкото за ремонт.

Основният недостатък на Apple Watch Ultra по отношение на ремонта е много проблематичното оформление на различните части. За да смените батерията например, трябва да премахнете дисплея, а не задния панел, а вероятността от счупване на екранния модул е много висока. Дори експертът на iFixit повреди матрицата при опит за внимателно отваряне на устройството.

Друг недостатък е гарнитурата за еднократна употреба под задния капак, която гарантира водоустойчивостта на аксесоара. При разглобяване веднага се разваля и не може да се използва повторно. По този начин, без пълна подмяна, водоустойчивостта на Apple Watch Ultra след ремонт не е гарантирана.

След като анализира ремонтопригодността на Apple Watch Ultra, експертът от iFixit заключи, че не всеки специалист би могъл да разглоби часовника. Въпреки това, в края на видеото експертът похвали инженерите на Apple за успешното оформление на компонентите - но само по отношение на компактността. Вижте повече.

 Прочетете цялото съобщение 

 20  Забавен тест разкрива какви промени ви очакват тази есен  Ново съобщение 

Свързваме есента с падащи листа, земни цветове, ухание на канела и разбира се – с тиквите. Тиквите могат да бъдат освен основа за нещо вкусно, също така и чудесна есенна декорация. Днес споделяме с вас един забавен тест. Пред вас има три тикви – черна, златна и бяла. Всяка една разкрива какви промени ви носи есента, но също така ви носи и съвет. Изберете си тиква и вижте.

Черна тиква

Изборът ви на тиква разкрива, че есента ще ви донесе много важен урок. Изпитания няма да липсват, но те ще са необходими, ако искате в живота ви да се случат положителни промени. Може би е настъпило време, в което да напуснете зоната си на комфорт.

Есента за вас е подходящ период за получаване на нови знания, придобиване на нови умения, които ще ви помогнат да постигнете целите си. Ако на пътя ви има трудности, знайте, че те са временни, но някои от тях може да се окажат нови възможности, нови врати, които да ви донесат дарове.

Златна тиква

Докато за някои есента е сезон, който свързват с дъжд, мрачно време и меланхолия, то вие определено няма да имате подобни настроения. Златна е есента за вас, която ви носи много хубави промени, повече креативност, хъс за успехи.

Есента ще бъде идеалният период за вас да изживеете нещо ново, може би дори да пътувате за кратко някъде. Ще имате смелостта да започнете нещо ново, да поемете в посоката, която желаете. Най-хубавото е, че увереността ви ще нараства с всяка нова стъпка.

Бяла тиква

Изборът ви на тиква показва, че има вероятност да се борите по някакъв начин за свои права, за справедливост. Бъдете смели, защото есенното слънце ще ви огрее и стопли. Усилията ви в дадена област, добрите намерения, няма да са напразни, защото най-накрая ще постигнете това, за което мечтаете и за което работите от месеци. Важно е обаче да се пазите от интриги и да не се опитвате да стигнете до успеха, отстранявайки по нечестен начин конкуренцията. Есенните промени ще ви покажат, че добрата комуникация е ключова за успехите.

 Прочетете цялото съобщение 

в началото  ]